ÇOCUKLAR İÇİN

HER GÜN

5 ml

YETİŞKİNLER İÇİN

HER GÜN

10 ml

Folik Asitin Yüksek Tansiyona Etkisi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Folik Asit Yüksek Tansiyon

Folik asit, suda çözünen bir B9 vitamini şeklidir. Bazı gıdalarda doğal olarak bulunan folatın sentetik formudur ve vitamin takviyelerinde kullanılır. Folik asit, vücudun DNA dahil olmak üzere hücreleri üretmek, kopyalamak ve onarmak için kullandığı önemli bir besindir.

Folik Asitin Yüksek Tansiyon Üzerindeki Etkisi

Birkaç büyük çalışma, yüksek tansiyonun önlenmesinde folik asidin rolünü incelemiş ve riski azaltmada fayda sağladığını bulmuştur. Journal of the American Medical Association (JAMA)’da yayınlanan bir araştırma, folat alan hipertansiyonlu kadınların kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü buldu. Günde 1000 mcg’den fazla folik asit alarak, çalışmaya katılan kadınların yüksek tansiyonunda% 46 azalma oldu.

Folik Asit, İnme Riskini Düşürebilir

Nisan 2015’te, JAMA’da ortaya çıkan bir araştırmaya göre, folik asidin yüksek tansiyonu olan kişilerde felç riskini önemli ölçüde azalttığı bulundu.

Çalışma, Çin’de yüksek tansiyonu olan ancak inme veya kalp krizi geçmişi olmayan 20.000’den fazla yetişkini içeriyordu . Katılımcıların bir kısmı folik asit ile birlikte bir hipertansiyon ilacı olan enalapril kullandı, diğerleri tek başına enalapril ile tedavi edildi.

4.5 yıllık tedavi süresi boyunca, ilk inme enalapril-folik asit grubunda 282 katılımcıda (% 2.7) meydana geldi. Bu sayı enalapril grubunda 355 katılımcı (% 3.4) olarak gerçekleşti. Bu durum % 0.7’lik bir risk düşüşünü ve göreceli olarak riskte %21 azalmayı temsil ediyor.

Folik Asit Takviyesi

Bir folik asit takviyesi almayı düşünmek faydalı olabilir (günde 400-500 mikrogram). Ancak herhangi bir takviyede olduğu gibi, başlamadan önce doktorunuza sormalısınız. Belirli sağlık koşulları olanlar için folik asit takviyeleri tavsiye edilmeyebilir.

Folik asit suda çözünür olduğu için tehlikeli miktarlarda tüketilmesi çok zordur. Bu, vücudunuzun kullanmadığı her şeyin böbrekler tarafından süzüldüğü ve idrarla atıldığı anlamına gelir. Fazla folik asit tüketiminin ciddi zarara yol açma olasılığı düşük olsa da, yan etkilere neden olabilir. Çok fazla folik asit baş ağrısına, mide rahatsızlığına, ishale ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir .

Folik Asit Diyet Kaynakları

Mısır gevreği, konserve ürünler ve ekmek besleyici maddelerle güçlendirilmiştir. Yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller (fasulye) en iyi doğal folik asit kaynaklarıdır. Bazı iyi seçimler:

  • Mercimek: 1 su bardağı haşlanmış = 386 mikrogram
  • Nohut: 1 su bardağı haşlanmış = 282 mikrogram
  • Ispanak: 1 su bardağı çiğ = 210 mikrogram
  • Karnabahar: 1 su bardağı = 180 mikrogram
  • Marul: 1 su bardağı = 156 mikrogram

Diyetinize Folik Asit (B9 Vitamini) eklemeye başlamadan önce, sizin için hangi takviyenin ve dozun doğru olduğunu doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Imucore24, makale içeriklerini desteklemek için hakemli araştırmalar dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  • Béchir M, Enseleit F, Chenevard R, Muntwyler J, Lüscher TF, Noll G. Folic Acid Improves Baroreceptor Sensitivity in Hypertension. J Cardiovasc Pharmacol. 2005;45(1):44-8.
  • Eichholzer M, Tönz O, Zimmermann R. Folic Acid: A Public-Health Challenge. Lancet. 2006;367(9519):1352-61.
  • Forman JP, Rimm EB, Stampfer MJ, Curhan GC. Folate Intake and the Risk of Incident Hypertension Among Us Women. JAMA. 2005;293(3):320-9.
  • Huo Y, Li J, Qin X, et al. Efficacy of Folic Acid Therapy in Primary Prevention of Stroke Among Adults With Hypertension in China: The Csppt Randomized Clinical Trial. JAMA. 2015;313(13):1325-35.
  • Jacques PF, Selhub J, Bostom AG, Wilson PW, Rosenberg IH. The Effect of Folic Acid Fortification on Plasma Folate and Total Homocysteine Concentrations. N Engl J Med. 1999;340(19):1449-54.
  • United States Department of Agriculture. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. Release 18, 2002-2006.

Folik Asit Hakkında Daha Fazla...