Manganezin Yararları, Eksikliği, Fazlalığı ve Daha Fazlası
Manganez, genellikle demire ve diğer minerallere bağlı temel bir besin maddesi olarak, kolesterol, karbonhidratlar ve proteinler gibi besinlerin sentezi de dahil olmak üzere birçok kimyasal işlemde etki gösterir.
En önemlisi, kemik kütlesinin oluşumunda rol oynar ve sağlığın hemen her yönünü etkileyen hormonları doğal olarak dengelemeye yardımcı olur.
Manganez, besin emilimi, sindirim enzimlerinin üretimi, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi savunmaları dahil birçok hayati fonksiyon için gerekli olan önemli bir eser mineraldir.
Bu makalede manganezin yararları, eksikliği veya fazlalığı ve buna bağlı yan etkileri incelenmiştir.
Manganez nedir?
Manganez, vücudunuzun az miktarda ihtiyaç duyduğu bir eser mineraldir.
Beyninizin, sinir sisteminizin ve birçok enzim sisteminin normal çalışması için gereklidir.
Vücudunuz böbreklerde, karaciğerde, pankreasta ve kemiklerde yaklaşık 20 mg manganez depolarken, aynı zamanda gıdalardan da almanız gerekir.
Manganez, temel bir besin maddesi olarak kabul edilir ve baklagillerde, kuru yemişlerde, yeşil yapraklı sebzelerde ve çayda özellikle tohumlarda ve tam tahıllılarda bulunur.
Manganezin İşlevleri ve Yararları
1. Diğer Besinlerle Kombinasyonu Kemik Sağlığını Artırabilir.
Manganez, kemik sağlığı için esastır .
Kalsiyum, çinko ve bakır ile birleştirildiğinde, manganez kemik mineral yoğunluğunu destekler. Bu özellikle yaşlı erişkinlerde önemlidir.
Çalışmalar, menopoz sonrası kadınların yaklaşık % 50’sinin ve 50 yaş ve üstü erkeklerin % 25’inin osteoporozla ilişkili kemik kırılmasından muzdarip olduğunu göstermiştir. (1)
Araştırmalar, manganezin kalsiyum, çinko ve bakır ile alınmasının yaşlı kadınlarda spinal kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. (2)
Ayrıca, zayıf kemikli kadınlarda yapılan bir yıllık bir çalışmada, bu besinlerle takviye almanın yanı sıra D vitamini, magnezyum ve borun kemik kütlesini iyileştirebileceği tespit edildi. (3)
Bununla birlikte, diğer çalışmalar, sadece kalsiyum ve D vitamini içeren takviyelerin benzer etkilere sahip olduğunu göstermektedir. (4,5)
Manganez, kemik mineral yoğunluğunu arttırmak için diğer vitamin ve minerallerle birlikte çalışarak kemik sağlığında olumlu bir rol oynayabilir.
2. Güçlü Antioksidan Özellikleri Hastalık Riskini Düşürebilir.
Manganez, muhtemelen vücudunuzdaki en önemli antioksidanlardan biri olan antioksidan enzim süperoksit dismutazın (SOD) bir parçasıdır. (6)
Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücrelere zarar verebilecek moleküller olan serbest radikallere karşı korunmaya yardımcı olur. Serbest radikallerin yaşlanmayla, kalp hastalıklarıyla ve bazı kanserlerle ilişkili olduğuna inanılmaktadır. (7)
SOD spesifik olarak serbest radikallerin olumsuz etkileriyle mücadelede yardımcı olur. (en tehlikeli serbest radikallerden biri olan süperoidi hücrelerinize zarar vermeyecek daha küçük moleküllere dönüştürerek). (8)
- 42 erkekte yapılan bir çalışmada, araştırmacılar düşük SOD seviyelerinin ve düşük toplam antioksidan durumunun kalp hastalığı riskinde total kolesterol veya trigliserit düzeylerinden daha büyük bir rol oynayabileceği sonucuna varmışlardır. (9)
- Bir başka çalışma, SOD’un romatoid artritli kişilerde, bu durumun bulunmadığı kişilere kıyasla daha az etkin olduğunu göstermiştir. (10)
Bu nedenle araştırmacılar, uygun antioksidan besinlerin alımının serbest radikal oluşumunu azaltabileceğini ve hastalık olanlarda antioksidan durumunu iyileştirebileceğini öne sürdüler. (10)
Manganez SOD aktivitesinde rol oynadığından, mineral tüketmek hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. (11,12)
Manganez, hücrelere zarar gelmesini azaltabilecek süperoksit dismutaz (SOD) antioksidanlarının oluşumunda ve işleyişinde önemlidir.
3. Özellikle Glukozamin ve Kondroitin ile Kombinasyonda Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olur.
Güçlü antioksidan süperoksit dismutazın (SOD) bir parçası olma rolünden dolayı, manganez iltihabı azaltabilir.
Araştırma, SOD’un inflamatuar bozukluklar için terapötik bir ajan olarak potansiyel faydalı olduğunu göstermektedir. (13)
Kanıtlar, manganezin glukozamin ve kondroitin ile birleştirilmesinin, osteoartrit ağrısını azaltabildiğini desteklemektedir.
Osteoartrit, kıkırdak kaybına ve eklem ağrısına neden olan aşınma ve yıpranma hastalığı olarak kabul edilir. Eklemlerin içindeki zarın iltihabı olan sinovit, osteoartritin kritik bir tetikleyicisidir. (14)
Osteoartriti olan 93 kişiyle yapılan bir çalışmada, manganez, glukozamin ve kondroitin takviyesi aldıktan 4 ve 6 ay sonra %52 sinde semptom iyileşmeleri bildirmiştir. (15)
Ancak, sadece küçük osteoartriti olanların takviyeden faydalandığı görülmektedir. Şiddetli hastalığı olanlar da aynı gelişme görülmemiştir. (15)
Kronik ağrı ve dejeneratif eklem hastalığı olan erkeklerde yapılan 16 haftalık bir çalışma, takviye almanın özellikle dizlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu. (16)
Manganezin iltihaplanma ve iltihaplı hastalıklarla ilişkili ağrıların azalmasına katkıda bulunabileceği görülmektedir.
4. Kan Şekeri Düzenlemesinde Rol Oynar.
Manganez kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynuyor gibi görünmektedir.
Bazı hayvan türlerinde, mangan eksikliği, diyabete benzer şekilde glukoz intoleransına neden olabilir.
Yapılan birçok çalışmada, diyabet hastalarında mangan kan seviyelerinin düşük olduğu göstermiştir. (17,18)
Araştırmacılar hala düşük manganez seviyelerinin diyabet gelişimine katkıda bulunup bulunmadığını veya diyabetik bir durumun manganez seviyelerinin düşmesine neden olup olmadığını belirlemeye çalışıyor.
Ek olarak, mangan pankreasta yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Pankreas insülin üretiminde rol alır. Bu nedenle, manganez insülinin uygun salgılanmasına katkıda bulunabilir ve kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olabilir. (19,20)
Diğer araştırmalar, diyabetli bireylerin antioksidan enzim manganez süperoksit dismutaz seviyelerinin (MnSOD) düşük olduğunu göstermiştir. (21)
Manganez, vücudunuzdaki kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek çeşitli fonksiyonlara sahiptir. Bu eser mineralinin düşük seviyeleri kan şekeri kontrolünü olumsuz yönde etkileyebilir.
5. Epileptik Nöbetlerin Görülme Sıklığını Azaltabilir
İnme, 35 yaşın üzerindeki yetişkinlerde epilepsinin önde gelen nedenidir. Beyninize kan akışının azalmasından kaynaklanır. (22)
Manganez, bilinen bir vazodilatördür, bu da kanı beyin gibi dokulara etkili bir şekilde taşımak için damarları büyütmeye yardımcı olur. Vücudunuzdaki yeterli mangan seviyeleri, kan akışını artırmaya ve felç gibi bazı sağlık risklerini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ek olarak, vücudunuzun mangan içeriğinin bir kısmı beyinde bulunur. Birçok çalışma, nöbet bozukluğu olan bireylerde manganez seviyelerinin düşük olabileceğini göstermektedir. (23)
Bununla birlikte, nöbetlerin vücudunuzdaki manganez seviyelerini azaltıp azaltmadığı veya düşük seviyelerin bireylerin konvülsiyonlara karşı daha duyarlı olmalarına neden olup olmadığı açık değildir. (24)
Vücudun içindeki düşük manganez seviyeleri, epileptik nöbet riskinin artmasıyla bağlantılı görünmektedir, ancak iz mineral ve nöbetler arasındaki ilişki henüz tam olarak anlaşılmamıştır.
6. Besin Metabolizmasında Rol Oynuyor.
Manganez metabolizmada birçok enzimi aktive etmeye yardımcı olur ve vücudunuzdaki çeşitli kimyasal işlemlerde rol oynar.
Kolesterol ve karbonhidrat metabolizmasının yanı sıra protein ve amino asit sindirimi ve kullanımı ile de yardımcı olur. (25)
Vücudunuzun kolin , tiamin, C ve E vitaminleri gibi bir dizi vitaminden faydalanmasına yardımcı olur ve uygun karaciğer fonksiyonunu sağlar.
Ek olarak, gelişim, üreme, enerji üretimi, bağışıklık tepkisi ve beyin aktivitesinin düzenlenmesinde kofaktör veya yardımcı olarak çalışır. (25)
Manganez, vücudunuzdaki çeşitli kimyasal işlemlerde kofaktör olarak görev yaparak, besinlerin metabolizmasında hayati bir rol oynar.
7. Kalsiyum ile Birlikte PMS Belirtileri Azaltabilir.
Birçok kadın, adet döngüsünde belirli zamanlarda çeşitli belirtilerden muzdariptir. Bunlar kaygı , kramp, ağrı, ruh hali değişiklikleri ve hatta depresyon içerebilir .
Erken araştırmalar, manganez ve kalsiyumun kombinasyon halinde alınmasının, adet öncesi (PMS) semptomları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
- 10 kadından oluşan küçük bir çalışma, düşük mangan seviyesine sahip olanların, menstruasyon öncesi ne kadar kalsiyum sağlanmış olursa olsun daha fazla ağrı ve ruh hali ile ilgili semptomlar yaşadıklarını göstermiştir. (26)
Kalsiyum ile birlikte kullanıldığında, manganez, PMS semptomlarını azaltmak için doğal bir çare olarak hareket edebilir.
8. Beyninizi Serbest Radikallere Karşı Koruyabilir ve Beyin İşlevini Geliştirebilir.
Manganez sağlıklı beyin fonksiyonu için gereklidir ve sıklıkla belirli sinir bozukluklarının tedavisinde yardımcı olmak için kullanılır.
Bunu yapmasının bir yolu, antioksidan özellikleri, özellikle de nöral yoldaki beyin hücrelerine zarar verebilecek serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidan süperoksit dismutaz (SOD) işlevindeki rolüdür.
Ek olarak, nörotransmitterlere bağlanabilir ve vücudunuzdaki elektriksel uyarıların daha hızlı veya daha verimli şekilde hareket etmesini sağlayabilir. Sonuç olarak, beyin fonksiyonu iyileştirilebilir. (27)
Beyninizin çalışması için yeterli mangan seviyeleri gerekirken, mineralin çoğunun beyinde olumsuz etkileri olabileceğini not etmek önemlidir.
Günde 11 mg ve üstü tüketmek veya çevreden çok fazla solumak parkinson hastalığı benzeri semptomlara neden olabilir. (28,29,30)
Manganez, beyni serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyarak ve bilişsel işlevi geliştirerek beyin fonksiyonlarına yardımcı olabilir.
9. Tiroid Sağlığına Katkı Sağlar.
Manganez, çeşitli enzimler için temel bir kofaktördür, yani bu enzimlerin vücudunuzda düzgün çalışmasına ve çalışmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda tiroksin üretiminde rol oynar.
Tiroksin, uygun bir iştah, metabolizma, kilo ve organ verimini korumanıza yardımcı olan tiroid bezinizin normal çalışması için önemli, hayati bir hormondur. (31)
Sonuç olarak, eksikliği kilo alımına ve hormon dengesizliklerine katkıda bulunabilecek bir hipotiroit hastalığına neden olabilir veya katkıda bulunabilir. (31)
Manganez, tiroksin üretimi ve uygun tiroid sağlığı ve işleyişi için esastır.
10. Kollajen Üretiminde Rol Oynayarak Yara İyileşmesine Yardımcı Olabilir.
Manganez gibi iz mineraller, yaraların iyileşme sürecinde önemlidir. Yara iyileşmesi, kollajen üretiminin artmasını gerektirir.
İnsan derisi hücrelerinde kollajen oluşumu ve yara iyileşmesi için gerekli olan amino asit prolinini üretmek için gereklidir.
Erken araştırmalar, manganez, kalsiyum ve çinkoyu 12 hafta boyunca kronik yaralara uygulamanın iyileşmeyi iyileştirebileceğini göstermektedir. (32)
Bununla birlikte, manganezin yara iyileşmesi üzerindeki etkisi ile ilgili herhangi bir sonuca varmadan önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Manganez, cilt hücrelerinde kollajen oluşumunda rol oynayarak yara iyileşmesine yardımcı olabilir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Manganez Eksikliği, Belirti ve Bulguları
- Manganez günlük diyetlerimizde birçok gıdada bulunduğundan, manganez eksikliği raporları nadirdir.
Manganez eksikliği olan bir kişi aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilir:
- Zayıf kemik büyümesi veya iskelet defekti,
- Yavaş veya bozuk büyüme,
- Düşük doğurganlık,
- Bozulmuş glikoz toleransı,
- Karbonhidrat ve yağın anormal metabolizması
Eksikliği, diyetinizde yeterli bulunmamasından kaynaklanabilir. Bununla birlikte, sağlıklı insanlarda diyet nedeniyle manganezde klinik bir eksiklik görülmemiştir.
Aşağıdaki koşullara sahip kişiler, eksikliği ile ilişkili risk altında olabilirler:
- Epilepsi,
- Osteoporoz,
- Şeker hastalığı,
- Ekzokrin pankreas yetersizliği (pankreasın ürettiği sindirim enzimlerinin yetersizliği nedeniyle gıdaların sindirilememesi),
- Hemodiyalizde olan insanlar,
- Perthes hastalığı olan çocuklar (uyluk kemiğine kan akışının kesildiği nadir bir durum),
- Çocuklarda phenylketonuria (fenilalanin kan seviyelerinin yüksek olduğu bir kalıtsal hastalık),
Manganez Fazlalığı, Yan Etkileri ve Etkileşimleri
Yetişkinlerin günde 11 mg manganez tüketmesi güvenli görünüyor. (30)
19 veya daha genç ergenler için güvenli miktar günlük 9 mg veya daha azdır.
Karaciğer ve böbrekleri işleyen sağlıklı bir insan yeterli miktarda mangan salgılayabilir. Bununla birlikte, karaciğer veya böbrek hastalığı olanların dikkatli olması gerekir.
Dahası, araştırmalar demir eksikliği anemisi olanların daha fazla manganez absorbe edebileceğini buldu. Bu nedenle, bu duruma sahip kişiler mineral tüketimini izlemelidir. (33)
Ek olarak, kaynak yaparken meydana gelebilecek soluma yoluyla fazla mangan tüketmek, sağlık risklerini oluşturabilir. Bu durumda, mangan vücudun normal savunma mekanizmalarını atlar. (29,34,35)
Bir birikim, akciğerlere, karaciğere, böbreklere ve merkezi sinir sistemine zarar verebilir.
Uzun süreli maruz kalma, titreme, hareket yavaşlığı, kas sertliği ve zayıf denge gibi Parkinson hastalığına benzer semptomlara neden olabilir. Buna manganizm denir. (28)
Yiyeceklerden mangan tüketen çoğu insanın aşırı tüketim konusunda endişelenmesi gerekmez.
Önerilen Günlük Manganez Dozu
KADIN | ERKEK | |
0-6 ay | 0.003 mg | 0.003 mg |
6-12 ay | 0,6 mg | 0,6 mg |
1-3 yaş | 1,2 mg | 1,2 mg |
4-8 yaş | 1,5 mg | 1,5 mg |
9-13 yaş | 1,6 mg | 1,9 mg |
14-18 yaş | 1,6 mg | 2,2 mg |
19-30 yaş | 1,8 mg | 2,3 mg |
31-50 yaş | 1,8 mg | 2,3 mg |
51-70 yaş | 1,8 mg | 2,3 mg |
70 yaş üstü | 1,8 mg | 2,3 mg |
Gebelikte | 2 mg | |
Laktasyon | 2,6 mg |
* Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies göre günlük önerilen manganez minerali alım değeri erkekler için 2,3 mg, kadınlar için 1,8 mg olarak belirlenmiştir
** T.C. Tarım,Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı‘na göre manganez minerali günlük referans alım değeri 2 mg olarak belirlenmiştir.
Imucore24, içeriğinde (10ml’sinde) 2 mg Manganez desteği ile günlük ihtiyacınızın % 50 sini karşılayarak, beslenme programınıza güçlü bir katkıda bulunur. (**)
Kanıta dayalı 35 ayrı kaynaktan derlenmiştir.
1. World J Orthop. 2016 Mar 18 / Major osteoporotic fragility fractures: Risk factor updates and societal impact / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4794536/ 2. J Nutr. 1994 Jul / Spinal bone loss in postmenopausal women supplemented with calcium and trace minerals. / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8027856 3. Ter Arkh. 2004 / Vitrum osteomag in prevention of osteoporosis in postmenopausal women: results of the comparative open multicenter trial / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15658548 4. Joint Bone Spine. 2003 Jun / Effects on bone mineral density of calcium and vitamin D supplementation in elderly women with vitamin D deficiency./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12814763 5. Obstet Gynecol Sci. 2017 Jan / Effects of vitamin D deficiency and daily calcium intake on bone mineral density and osteoporosis in Korean postmenopausal woman / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313364/ 6. Int J Mol Sci. 2011 / Manganese superoxide dismutase: guardian of the powerhouse./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22072939 7. Int J Biomed Sci. 2008 Jun / Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/ 8. Enzyme Res. 2011 / The Role of Manganese Superoxide Dismutase in Inflammation Defense / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185262/ 9. Med Sci Monit. 2005 Sep / Activities of red blood cell anti-oxidative enzymes (SOD, GPx) and total anti-oxidative capacity of serum (TAS) in men with coronary atherosclerosis and in healthy pilots./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16127364 10. J Am Coll Nutr. 2003 Aug / Inadequate antioxidant nutrient intake and altered plasma antioxidant status of rheumatoid arthritis patients. / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12897046 11. Antioxid Redox Signal. 2014 Apr 1 / Manganese Superoxide Dismutase in Cancer Prevention / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942707/ 12. Inflamm Res. 2006 Sep / Therapeutic potential of superoxide dismutase (SOD) for resolution of inflammation./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17122956 13. Inflamm Res. 2006 Sep / Therapeutic potential of superoxide dismutase (SOD) for resolution of inflammation./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17122956 14. Osteoarthritis Cartilage. 2013 Jan / Osteoarthritis as an inflammatory disease (osteoarthritis is not osteoarthrosis!)./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23194896 15. Osteoarthritis Cartilage. 2000 Sep / Efficacy of a combination of FCHG49 glucosamine hydrochloride, TRH122 low molecular weight sodium chondroitin sulfate and manganese ascorbate in the management of knee osteoarthritis./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10966840 16. Mil Med. 1999 Feb / Glucosamine, chondroitin, and manganese ascorbate for degenerative joint disease of the knee or low back: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10050562 17. Biol Trace Elem Res. 2008 Apr / Copper, chromium, manganese, iron, nickel, and zinc levels in biological samples of diabetes mellitus patients./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18193174 18. BMC Endocr Disord. 2014 / Association of blood manganese level with diabetes and renal dysfunction: a cross-sectional study of the Korean general population / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3973834/ 19. Trace Elements in Man and Animals / Regulation of Pancreatic Exocrine Function by Manganese / https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4613-0723-5_15 20. Endocrinology. 2013 Mar / Manganese supplementation protects against diet-induced diabetes in wild type mice by enhancing insulin secretion./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372018 21. Diabetes. 1984 Jun / Superoxide dismutase in diabetic polymorphonuclear leukocytes./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6327438 22. Neuropsychiatr Dis Treat. 2016 / The causes of new-onset epilepsy and seizures in the elderly / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4918803/ 23. Epilepsia. 1993 May-Jun / Manganese and epilepsy: brain glutamine synthetase and liver arginase activities in genetically epilepsy prone and chronically seizured rats./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8099325 24. Brain Res Rev. 2007 Feb / Manganese and epilepsy: a systematic review of the literature./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17166592 25. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Mar / Manganese metabolism in humans./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29293455 26. Am J Obstet Gynecol. 1993 May / Dietary calcium and manganese effects on menstrual cycle symptoms./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8498421 27. Brain Res Brain Res Rev. 2003 Jan / Manganese action in brain function./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12505649 28. J Neurochem. 2015 Aug / Manganese homeostasis in the nervous system./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25982296 29. J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2007 Nov-Dec / State-of-the-science review: Does manganese exposure during welding pose a neurological risk?/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17710609 30. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222332/ 31. Neurotoxicology / EFFECTS OF MANGANESE ON THYROID HORMONE HOMEOSTASIS / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2067987/ 32. Fortschr Med Orig. 2003 / [Treatment of chronic wounds with an alginate dressing containing calcium zinc and manganese]./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117065 33. Am J Clin Nutr. 1999 Jul / Manganese absorption and retention by young women is associated with serum ferritin concentration./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10393136 34. Welding and Manganese / https://www.cdc.gov/niosh/topics/welding/default.html 35. Neurotoxicology. 2006 May / Fate of manganese associated with the inhalation of welding fumes: potential neurological effects./ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16219356