ÇOCUKLAR İÇİN

HER GÜN

5 ml

YETİŞKİNLER İÇİN

HER GÜN

10 ml

D Vitamini Diş Sağlığınızı Etkiler mi?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
D Vitamini Diş Sağlığı

Diş çürüğü ve diş eti kanaması, dişlerinizin en yaygın iki sorunudur. Her ikisi de kronik hastalıklardır. Diş çürüğü, çocuklarda en sık görülen kronik durumdur ve diş eti kanaması da diş eti hastalığının ilk belirtisidir. Diş eti hastalığı, kronik iltihaplı bir hastalıktır. Bu sadece diş eti sağlığınızın bir işareti değil, aynı zamanda bağırsak sağlığınızın da bir işaretidir .

Dişlerimizi temiz ve beyaz tutmak için parlatmaya odaklanırken, vücutta diş sağlığını da etkileyebilecek olanları ihmal ediyoruz. Unuttuklarımızdan biri de, diş sağlığını geliştiren ve diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan önemli bir rol oynayan D Vitamini.

Diş Çürüğü: D Vitamini ve Diş Bağışıklık Sistemi

Diş çürüğü mutlaka iyi ağız hijyeni ile ilişkilendirilmez. Pek çok kültürde asla diş fırçasına dokunmasalar bile çok az diş çürüğü görülür. Bunun ana faktörlerinden biri ise Güneş ışığı kaynaklı D vitamini.

D vitamini, sindirim sisteminizin diyetinizden kalsiyumu emmesine izin verdiği için sağlıklı kemikler oluşturmak için çok önemlidir. Kalsiyum, fosforla diş minesini oluşturan kemiksi yapıyı oluşturan hammaddedir. Diş minenizin altında dentin bulunur. Dentin, vücudun tüm önemli kan kaynağını ve dişinizin içindeki siniri korumak için kullandığı canlı hücreleri içerir.

Dentin, diş minenizin sınırında duran ve bağışıklık faktörlerini serbest bırakan ‘koruyucu’ hücreler içerir. Bu hücreler yeterli D vitamini mevcutsa hasarlı dentini tamir edebilir. D vitamini seviyeniz düşükse, savunma sisteminiz enfekte dişleri koruyacak ve onaracak kaynağa sahip değildir.

Diş Eti Kanaması: D Vitamini, Ağız içi Bakteriler ve Enflamasyon

Diş eti iltihabını önlemek için diş hekiminiz tarafından ağız hijyeni önerilmektedir. Diş eti kanaması olarak da bilinen diş eti iltihabı, iltihaplanmanın bir işaretidir.

Diş eti iltihabı sadece kötü diş sağlığının bir işareti değildir; aynı zamanda iltihaplı bir bağışıklık sisteminin bir işaretidir. Ağzınız, bağışıklık sisteminin yüzde 80’inin hazırlandığı bağırsak mikrobiyomunuzun bir uzantısıdır. D vitamini , bağışıklık sisteminin yönetilmesinde rol oynar. Hangi bağışıklık hücrelerinin nasıl oluştuğunu kontrol eder.

D vitamini eksikliği

D vitamini eksikliği olan çocukların diş çürümesi riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür . Bu ilişki hem eksiklik hem de yetersizlikle ilgilidir. D vitamini için standart kan testi, 25 (OH) D kan seviyesi ölçümleridir.

Yapılan bir çalışma, D vitamini eksikliği olan çocuklarda en yüksek diş çürüğü riskini gösterdi. Bununla birlikte, D vitamini ‘yetersiz’ olarak ölçülen çocukların diş çürümesi riski nispeten arttı. Siz veya çocuğunuz diş çürüğü geçirdiyseniz, D vitamini kontrol ettirmelisiniz. Çoğunlukla diş çürüğü olan hastalar 20-40ng / ml arasındadır. 60-80ng / ml arasında olmayı hedeflemelisiniz.

Bu alanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olsada D vitamini takviyesi diş eti hastalığı riskinizi azaltabilir .

D vitamini, diş sağlığınıza en büyük katkılardan biridir ve diş çürüğü ve diş eti hastalığı riskini azaltır. D vitamini seviyenizi yaşam tarzı ve yiyeceklerle yönetebilirsiniz.

Diyetinize D vitamini eklemeye başlamadan önce, sizin için hangi takviyenin ve dozun doğru olduğunu doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Imucore24, makale içeriklerini desteklemek için hakemli araştırmalar dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  • Anand N, Chandrasekaran SC, Rajput NS, Vitamin D and pediodontal health: Current Concepts, J Indian Soc Periodontol. 2013 May-Jun; 17(3): 302–308.
  • Aranow C, Vitamin D and the Immune System, J Investig Med. 2011 Aug; 59(6): 881–886.
  • Engstrom C, Odontoblast metabolism in rats deficient in vitamin D and calcium. IV. Lysosomal and energy metabolic enzymes. J Oral Pathol. 1980 Jul;9(4):246-54.
  • Farges, JC, Alliot-Licht B, Baudouin C, et al. Odontoblast control of dental pulp inflammation triggered by cariogenic bacteria, Front Physiol. 2013; 4: 326.
  • Schroth RJ, Rabbai R, Loewen G, Moffatt ME, Vitamin D and Dental Caries in Children, J Dent Res. 2016 Feb;95(2):173-9.​

D Vitamini Hakkında Daha Fazla...