ÇOCUKLAR İÇİN

HER GÜN

5 ml

YETİŞKİNLER İÇİN

HER GÜN

10 ml

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Çinko, sağlığınızın neredeyse her yönü için çok önemli olan temel bir mikro besindir.

Vücudunuzdaki en bol eser mineral olarak ikinci sıradadır. (1)

Birçok farklı formda mevcut olan çinko takviyeleri, genellikle bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılır.

Araştırmalar, bu mineralin bağışıklık fonksiyonunu artırabileceğini, kan şekeri seviyelerini stabilize edebileceğini ve cildinizi, gözlerinizi ve kalbinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bu makale çinko takviyelerinin türleri, yararları, dozaj önerileri ve olası yan etkilerini gözden geçirmektedir.

Çinko Takviyesi Türleri

Bir çinko takviyesi seçerken, muhtemelen birçok farklı türün mevcut olduğunu fark edeceksiniz.

Bu çeşitli çinko biçimleri, sağlığı farklı şekillerde etkiler.

İşte piyasada bulabileceğiniz birkaç tanesi:

  • Çinko glukonat: Çinkonun en yaygın reçetesiz formlarından biri olan çinko glukonat, pastiller ve burun spreyleri gibi soğuk ilaçlarda sıklıkla kullanılır. (2)
  • Çinko asetat: Çinko glukonat gibi çinko asetat da semptomları azaltmak ve iyileşme oranını hızlandırmak için soğuk pastillere sıklıkla eklenir.(3)
  • Çinko sülfat: Çinko eksikliğini önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra, çinko sülfatın akne şiddetini de azalttığı gösterilmiştir.(4)
  • Çinko pikolinat: Bazı araştırmalar vücudunuzun bu formu çinko glukonat ve çinko sitrat dahil olmak üzere diğer çinko türlerinden daha iyi emebileceğini öne sürüyor. (5)
  • Çinko orotat: Bu form orotik aside bağlıdır ve piyasadaki en yaygın çinko takviyesi türlerinden biridir. (6)
  • Çinko sitrat: Bir çalışma, bu tip çinko takviyesinin çinko glukonat kadar iyi emildiğini ancak daha az acı, daha çekici bir tada sahip olduğunu gösterdi. (7)

Çinkonun en yaygın olarak bulunan ve uygun maliyetli formlarından biri olduğu için çinko glukonat, bütçenizi zorlamadan alımınızı artırmanıza yardımcı olmak için iyi bir seçenek olabilir.

Ancak biraz daha fazla yatırım yapabiliyorsanız çinko pikolinat daha iyi emilebilir.

Kapsül, tablet ve pastil formunda mevcuttur. Seçtiğiniz türden bağımsız olarak günlük çinko dozunuzu almak için birçok seçenek vardır.

Ancak çinko içeren burun spreylerinin koku kaybıyla bağlantılı olduğunu ve bundan kaçınılması gerektiğini unutmayın. (8)

Sağlığınızı benzersiz şekillerde etkileyen çeşitli çinko takviyeleri vardır. Genellikle kapsül, tablet ve pastil formunda bulunurlar. Çinko içeren burun spreylerinden kaçınılmalıdır.

Potansiyel faydalar

Çinko, sağlığın birçok yönü için hayati öneme sahiptir ve çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir.

Bağışıklık İşlevini İyileştirebilir

Birçok reçetesiz ilaç ve doğal ilaç, bağışıklık fonksiyonunu artırma ve iltihapla savaşma yeteneğinden dolayı çinko içerir .

Yedi çalışmanın bir incelemesi, 80-92 mg çinko içeren çinko pastillerinin soğuk algınlığı süresini %33’e kadar azaltabileceğini göstermiştir. (10)

Çinko ayrıca bir antioksidan görevi görerek iltihabı azaltmaya ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlamaya yardımcı olabilir.(11,12)

50 yaşlı erişkinde yapılan bir çalışma, bir yıl boyunca 45 mg çinko glukonat almanın birkaç inflamasyon belirtecini azalttığını ve enfeksiyon sıklığını azalttığını buldu.(13)

Kan Şekeri Kontrolünü Teşvik Edebilir

Çinko, kan şekeri kontrolü ve insülin salgılanmasındaki rolü ile iyi bilinir . İnsülin, şekeri kan dolaşımınızdan dokularınıza taşımaktan sorumlu hormondur. (14)

Bazı araştırmalar çinkonun kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya ve vücudunuzun insüline duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Bir inceleme, çinko takviyelerinin diyabetli kişilerde hem kısa hem de uzun vadeli kan şekeri kontrolünü artırmada etkili olduğunu bildirdi. (15)

Diğer araştırmalar çinkonun insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bu da vücudunuzun normal kan şekeri seviyelerini korumak için insülini verimli bir şekilde kullanma yeteneğini geliştirebileceğini gösteriyor. (16,17)

Akne ile Mücadeleye Yardımcı Olur

Çinko takviyeleri genellikle akne gibi cilt sağlığı ve yaygın cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır.(18)

Çinko sülfatın özellikle şiddetli akne semptomlarını azaltmak için faydalı olduğu gösterilmiştir.(4)

332 kişide yapılan 3 aylık bir çalışma, bir takviyede bulunan gerçek çinko miktarını ifade eden bir terim olan 30 mg elementel çinko almanın inflamatuar akne tedavisinde etkili olduğunu buldu.(19)

Çinko takviyeleri, ekonomik, etkili ve çok daha az yan etki ile ilişkili oldukları için genellikle diğer tedavi yöntemlerine göre tercih edilir. (18)

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Kalp hastalığı ciddi bir sorundur ve dünya çapındaki ölümlerin kabaca %33’ünden sorumludur.(20)

Bazı araştırmalar çinko almanın kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini iyileştirebileceğini ve hatta trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürebileceğini göstermektedir.

24 çalışmanın gözden geçirilmesi, çinko takviyelerinin, potansiyel olarak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilecek kan trigliseritlerinin yanı sıra toplam ve “kötü” LDL kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldu. (21)

Ek olarak, 40 genç kadında yapılan bir çalışma, daha yüksek çinko alımının daha düşük sistolik kan basıncı seviyeleriyle bağlantılı olduğunu gösterdi. (22)

Bununla birlikte, takviyelerin kan basıncı üzerindeki etkilerini değerlendiren araştırmalar sınırlıdır. (22)

Diğer araştırmalar, düşük serum çinko düzeylerinin daha yüksek koroner kalp hastalığı riski ile ilişkili olabileceğini öne sürüyor, ancak bulgular sonuçsuz kalıyor. (23)

Makula Dejenerasyonunu Yavaşlatır

Makula dejenerasyonu yaygın bir göz hastalığıdır ve dünya çapında görme kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. (24)

Çinko takviyeleri genellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) ilerlemesini yavaşlatmak ve görme kaybı ve körlüğe karşı korunmaya yardımcı olmak için kullanılır.

AMD’li 72 kişide yapılan bir çalışma, üç ay boyunca günde 50 mg çinko sülfat almanın hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını gösterdi. (25)

Benzer şekilde, 10 çalışmanın başka bir incelemesi, çinko takviyesinin ileri maküler dejenerasyona ilerleme riskini azaltmada etkili olduğunu bildirdi. (26)

Bununla birlikte, incelemedeki diğer çalışmalar, çinko takviyelerinin tek başına önemli görme iyileştirmeleri sağlamayabileceğini ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için diğer tedavi seçenekleriyle eşleştirilmesi gerektiğini öne sürdü.(26)

Çinko, soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltabilir, kan şekeri kontrolünü destekleyebilir, şiddetli ve iltihaplı sivilceleri iyileştirebilir, kalp hastalığı riskini azaltabilir ve makula dejenerasyonunun ilerlemesini yavaşlatabilir.

Dozaj

Her takviye farklı miktarda çinko içerdiğinden, günde ne kadar çinko almanız, türüne bağlıdır.

Örneğin, çinko sülfat yaklaşık %23 oranında elementel çinkodan oluşur, bu nedenle 220 mg çinko sülfat yaklaşık 50 mg çinkoya eşittir. (27)

Bu miktar genellikle takviyenizin etiketinde listelenir ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için ne kadar almanız gerektiğini belirlemenizi kolaylaştırır.

Yetişkinler için önerilen günlük doz tipik olarak 15-30 mg elemental çinkodur. (4,28)

Akne, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi belirli durumların tedavisinde daha yüksek dozlar kullanılmıştır.

Bununla birlikte, aşırı çinko tüketimiyle ilişkili potansiyel yan etkiler nedeniyle, tıbbi gözetim altında olmadıkça günde 40 mg’lık üst sınırı aşmamak en iyisidir. (27)

Farklı çinko takviyeleri, değişen konsantrasyonlarda temel çinko içerir. Günlük takviyeler için önerilen doz 15-30 mg'dır.

Güvenlik ve Yan Etkiler

Belirtildiği şekilde kullanıldığında çinko takviyeleri, çinko alımınızı artırmanın ve sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirmenin güvenli ve etkili bir yolu olabilir.

Bununla birlikte, mide bulantısı , kusma, ishal ve mide ağrısı gibi olumsuz yan etkilerle ilişkilendirilmiştir. (29,30)

Çinko, günde 40 mg aşan dozlarda yorgunluk, baş ağrısı, öksürük, ateş gibi  nezle benzeri semptomlara neden olabilir.(31)

Çinko ayrıca vücudunuzun bakırı emme kabiliyetine müdahale edebilir ve bu da zaman içinde bu önemli mineralde potansiyel olarak bir eksikliğe yol açabilir. (32)

Ayrıca çinko takviyelerinin, belirli antibiyotiklerin emilimini engellediği ve aynı zamanda alındığında etkinliklerini azalttığı gösterilmiştir.(27)

Yan etki riskinizi azaltmak için, önerilen doza bağlı kalın ve tıbbi gözetim altında olmadıkça, günde 40 mg’lık tolere edilebilir üst sınırı aşmaktan kaçının.

Çinko takviyesi aldıktan sonra herhangi bir olumsuz yan etki yaşarsanız, dozunuzu azaltın ve semptomlar devam ederse sağlık uzmanınıza danışmayı düşünün.

Çinko, sindirim sorunları ve grip benzeri semptomlar dahil olmak üzere olumsuz yan etkilere neden olabilir. Ayrıca bakırın emilimini engelleyebilir ve bazı antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir.

Özetle...

Çinko, sağlığın birçok yönü için gerekli bir mineraldir.

Günlük 15-30 mg elementer çinko takviyesi, bağışıklığı, kan şekeri seviyelerini ve göz, kalp ve cilt sağlığını iyileştirebilir. 40 mg’lık üst sınırı aşmadığınızdan emin olun.

Çinko’nun yan etkileri arasında sindirim sorunları, grip benzeri semptomlar ve bakır emilimini ve antibiyotik etkinliğinin azalması yer alır.

Çinko takviyeleri yaygın olarak bulunur.

Ayrıca, diyetiniz yoluyla çinko alımınızı artırmak istiyorsanız , fındık, tohum, baklagiller, et, deniz ürünleri ve süt ürünleri gibi birçok gıda bu mineralden zengindir.

Imucore24, makale içeriklerini desteklemek için hakemli araştırmalar dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820120/
2. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/452949
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410113/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3630857
6. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/108934
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24259556
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15283486
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16467707
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28515951
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15451058/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17344507
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26365743
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22515411
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360427/
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27587022
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29193602
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11586012
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408160/
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4523910/
22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796663/
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4738046/
24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20887239
25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25393287
26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23652490
27. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
29. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/CLT-100102426
30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22566526
31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9891606
32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26085547

Çinko Hakkında Daha Fazla...